Η τεχνολογία μπαίνει δυναμικά στον τομέα της υγείας και γίνεται ολοένα και πιο χρηστική για τον απλό πολίτη. Στα πλαίσια αυτής της νέας εποχής, μια νέα εφαρμογή πρόκειται να διευκολύνει και πάλι την καθημερινότητά μας.
Το εν λόγω app θα μπορεί να διαγνώσει μολύνσεις των αυτιών στα παιδιά, εκπέμποντας ένα ανεπαίσθητο ήχο και ακούγοντας τον τρόπο με τον οποίο ο ήχος αντανακλάται πίσω.
Έτσι, οι γονείς θα είναι σε θέση να εντοπίζουν τυχόν ωτίτιδες στα παιδιά, οι οποίες έχουν ούτως ή άλλως ασαφή συμπτώματα και για να διαγνωστούν χρειάζεται ειδικός.

Για να λειτουργήσει η εφαρμογή, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα smartphone κι ένα χωνί από διπλωμένο χαρτί, ενώ σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», το app θα ανιχνεύει με ποσοστό ακρίβειας 85% κατά πόσο υπάρχει υγρό πίσω από το τύμπανο του αυτιού!

Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή, εκπέμπει ένα συνεχόμενο ήχο διάρκειας μόλις 150 χιλιοστών του δευτερολέπτου, μέσω του χάρτινου χωνιού, το οποίο τοποθετείται κοντά στο αυτί. Τόσο οι οξείες όσο και οι χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού δημιουργούν υγρό πίσω από το τύμπανο, με αποτέλεσμα ο ήχος που κανονικά θα δονούσε το τύμπανο, να ανακλάται πίσω απαράλλαχτος και με έναν ειδικό αλγόριθμο να «διαβάζεται» και να «μεταφράζεται» με τρόπο που να μπορεί να βγάλει τη διάγνωση.

Το εν λόγω app, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όλους τους τύπους χαρτιού και με διαφορετικά είδη smartphone, έχει τεθεί υπό τη διαδικασία έγκρισης Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ κι αναμένεται να κυκλοφορήσει έως το τέλος της χρονιάς! 

πηγή: cnn.gr