Η τεχνολογία έχει πια διεισδύσει στους περισσότερους τομείς της ζωής μας και σε μεγάλο πλέον βαθμό, την ορίζει κιόλας. Λόγω της ραγδαίας ανάπτυξής της, ο άνθρωπος την ακολουθεί πιστά και εξαρτάται από αυτή, εθισμένος σε μεγάλο βαθμό στις ηλεκτρονικές δυνατότητες που τον συντροφεύουν παντού. Ακόμη και σε μία εξόρμηση στη φύση, δύσκολα κάποιος θα αποχωριστεί το κινητό του ή το φορητό υπολογιστή του, κάτι που δεν επιτρέπει την πραγματική χαλάρωση και την ανάπτυξη ισχυρότερης επαφής με τη φύση. 

Στον αντίποδα, η χρήση τεχνολογίας, δίνει έναυσμα σε πολύ κόσμο στο να επισκεφτεί περιοχές και δη, φυσικά τοπία, προκειμένου να τα απαθανατίσει μέσω της φωτογραφικής του μηχανής, για παράδειγμα. Οι εικόνες, λειτουργούν για αυτόν, ως αγχολυτικό, ενώ μοιραζόμενος το αποτέλεσμα στα social media, ή ακόμη και με παρέες, καλλιεργεί την ιδέα για να επισκεφτούν ακόμη περισσότεροι το εκάστοτε μέρος, εξυπηρετώντας έτσι, έμμεσα, το μη οργανωμένο τουρισμό και την εξερεύνηση νέων φυσικών μονοπατιών και δραστηριοτήτων. Μάλιστα, μέσω της ορθής και στοχευμένης χρήσης της τεχνολογίας, δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχτούν και να λάβουν ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση διάφοροι υγιεινοί τρόποι ζωής, όπως η χορτοφαγία, ο βιγκανισμός και η παρότρυνση για σωματική άσκηση στη φύση.

Τα παραπάνω, προδίδουν πως η σωστή χρήση της τεχνολογίας, μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος προκειμένου οι άνθρωποι να έρθουν ξανά κοντά στο περιβάλλον και να το εκτιμούν όσο του αξίζει. Η υπέρμετρη χρήση της, από την άλλη, εγκυμονεί κινδύνους, όχι μόνο για την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και για την πανίδα και τη χλωρίδα, μιας και όλα στη φύση, είναι μια αλυσίδα!

Αν υπάρχει λοιπόν μέτρο ανάμεσα στον τεχνικό κόσμο και στο ζωντανό, μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε!

πηγή: back-to-nature.gr