Αγαπάς τον ήλιο στις διακοπές σου… αλλά σκέψου και το smartphone σου τι περνάει! Δες τι μπορείς να κάνεις όταν λιάζεσαι με τις ώρες στην παραλία για να προστατεύσεις το κινητό σου, ώστε να μην σου κάνει μετά… διακοπές! Διάβασε το παρακάτω άρθρο και μάθε τις πιο smart συμβουλές για αντηλιακή προστασία!

 

10 tips για να προστατέψτε τις αγαπημένες σας συσκευές στην παραλία

Ένα ευχάριστο μπάνιο στη θάλασσα μπορεί να κρύβει σημαντικούς κινδύνους για τις αγαπημένες τεχνολογικές συσκευές σας. Για να το απολαύσετε, πάρτε τα μέτρα σας! Ένα μπάνιο στη θάλασσα είναι μια από τις πιο ευχάριστες εμπειρίες, ωστόσο μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε ένα μικρό εφιάλτη αν πάθει κάτι μια από τις τεχνολογικές συσκευές που έχουμε μαζί μας. Αν και σε αυτές τις περιπτώσεις το smartphone είναι η συσκευή που κυριαρχεί, πολλοί παίρνουν μαζί τους ένα tablet για να σερφάρουν πιο άνετα ή να διαβάσουν κάποιο βιβλίο, αλλά και ένα media player για να ακούσουν μουσική. Αυτές οι συσκευές μπορούν εύκολα να πέσουν θύματα της απροσεξίας μας ή κάποιων... που δεν έχουν έρθει στη θάλασσα για μπάνιο, οπότε καλό είναι να παίρνετε τα μέτρα σας. 

1. Πάρτε μόνο τα απαραίτητα
Πριν φύγετε για κάποια παραλία, σκεφτείτε αν οπωσδήποτε χρειάζεστε κάθε συσκευή. Καταλαβαίνουμε ότι το smartphone σας είναι απαραίτητο, αλλά ίσως να είναι καλύτερα να αφήσετε το tablet ή το laptop στο σπίτι. Σε όσο λιγότερα αντικείμενα έχετε το νου σας, τόσο το καλύτερο. Αν θέλετε να ακούσετε μουσική, φορτώστε τα αγαπημένα σας τραγούδια στο smartphone, ενώ το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για τα βιβλία σας αν διαθέτετε ένα τηλέφωνο με μεγάλη οθόνη. Τέλος, σκεφτείτε μήπως δε χρειάζεστε ούτε το smartphone…

2. Αποφύγετε το φως του ήλιου
Δεν αναφερόμαστε σε εσάς, αλλά στις συσκευές σας. Μην τις αφήνετε ποτέ εκτεθειμένες απ’ ευθείας στο φως στο ήλιου, καθώς μπορεί πολύ εύκολα να προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη – ειδικά στην οθόνη τους. Αν και το πιο απλό που μπορεί να πάθει ένα smartphone είναι να σταματήσει να λειτουργεί προσωρινά καθώς το χρησιμοποιείτε, η έκθεσή του για αρκετή ώρα σε δυνατό ήλιο μπορεί να προκαλέσει μόνιμες κηλίδες στην οθόνη του.

3. Φορέστε του... μια αδιάβροχη θήκη

Αν είστε από αυτούς που δεν ξεκολλάνε από τις παραλίες το καλοκαίρι, σκεφτείτε την περίπτωση μιας αδιάβροχης θήκης. Αναζητήστε κάποια που να έχει κατασκευαστεί ειδικά το μοντέλο της συσκευής σας και προσέξτε τις προδιαγραφές της για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων. Μια τέτοια θήκη θα προστατέψει το smartphone σας αν σας πέσει στο νερό, αλλά θα το προστατέψει και από την εξίσου επικίνδυνη άμμο που μπορεί να διεισδύσει ακόμα και στο εσωτερικό του.

4. Στη σακούλα!
Αν βρίσκεστε ήδη στην παραλία και δεν το smartphone σας δε «φοράει» κάποια ειδική θήκη, υπάρχει κάτι πολύ απλό που μπορείτε να κάνετε για να το προστατέψετε. Προμηθευτείτε σακούλες φαγητού που κλείνουν αεροστεγώς και βάλτε τις συσκευές σας σε αυτές. Μπορεί να μην ακούσετε το smartphone να χτυπάει αν σας καλέσει κάποιος, αλλά θα έχετε σώσει τη συσκευή σας.

5. Λίγη μονωτική ταινία δε βλάπτει
Ένας απλός και έξυπνος τρόπος για να αποφύγετε να διεισδύσει η άμμος στις θύρες της συσκευής σας είναι να τις καλύψετε με μονωτική ταινία. Θα προστατέψει τη συσκευή σας και αφαιρείται εύκολα όταν πλέον δεν τη χρειάζεστε.

6. Και τώρα που έπεσε στο νερό;

Μη χάνετε τις ελπίδες σας. Προμηθευτείτε άμεσα ένα σακουλάκι ρύζι (ναι, καλά διαβάσατε) και ένα μπολ, βάλτε το ρύζι στο μπολ και χώστε μέσα το smartphone σας ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή. Το ρύζι έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία, οπότε ίσως να προλάβετε τη ζημιά αν κινηθείτε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

7. Άμμος παντού!
Αν η άμμος έχει καταλάβει μικρές αυλακώσεις που υπάρχουν στο περίβλημα της συσκευής σας, δε χρειάζεται να πάρετε άμεσα μέτρα. Προμηθευτείτε ένα σπρέι πεπιεσμένου αέρα και φυσήξτε τη συσκευή σας με αυτό. Αν η άμμος έχει εισχωρήσει σε θύρες, μη δοκιμάσετε να τις καθαρίσετε με κάποιο αντικείμενο. Καλύτερα να το δώσετε σε κάποιον που γνωρίζει πώς να το ανοίξει και να το φυσήξει με το σπρέι.

8. Μακριά από αντηλιακές κρέμες
Μη βάζετε τις συσκευές σας στην ίδια τσάντα με αντηλιακές κρέμες χωρίς να φροντίσετε για την προστασία της σε περίπτωση που χυθεί κάποια κρέμα. Επειδή κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μόνιμη βλάβη, σκεφτείτε την περίπτωση της σακούλας που αναφέραμε. Επίσης, πριν χρησιμοποιήσετε τη συσκευή σας, σκουπίστε καλά τα χέρια σας.

9. Δώστε σημασία στην τσάντα σας
Σκεφτείτε απλά για να δυσκολέψετε το «έργο» ενός κλέφτη. Όση ώρα είστε μέσα στη θάλασσα, τοποθετήστε τις συσκευές σας σε μια τσάντα που να κλειδώνει και φροντίστε ώστε αυτή η τσάντα να έχει κάποια χρώματα που να σας επιτρέπουν να την αναγνωρίσετε από μακριά. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο σύστημα, όπως για παράδειγμα αυτά της Kensington, για να κλειδώσετε την τσάντα σας στην ομπρέλα ή την ξαπλώστρα.

10. Μου το έκλεψαν... και τώρα τι κάνω; 

Η σωστή τσάντα και τα συστήματα κλειδώματος αποτελούν μέτρα αποτροπής της κλοπής, ωστόσο δεν την αποκλείουν. Φροντίστε λοιπόν να έχετε πάρει τα κατάλληλα μέτρα στη συσκευή σας ώστε να έχετε ελπίδες να τη βρείτε. Υπάρχουν εφαρμογές και υπηρεσίες που σας επιτρέπουν να εντοπίσετε τη συσκευή σας αν τις έχετε προηγουμένως εγκαταστήσει και ενεργοποιήσει. Για παράδειγμα, η υπηρεσία Find My iPhone είναι δωρεάν και σας επιτρέπει να εντοπίσετε το τηλέφωνό σας και να το κλειδώσετε, καθώς και να διαγράψετε τα δεδομένα του εξ’ αποστάσεως με τη χρήση άλλης συσκευής ή ενός browser.

 

Πηγή: https://goo.gl/BNhqdd